המוח הוא מחשב על.
הוא פעיל יומם וליל, ומסתבר שכמה שנראה לכם שהוא פעיל ביום, אפילו יותר מדי…בליל, הוא לא פחות פעיל. אולי אפילו יותר.
הפעילות הזאת דורשת כמובן כמויות גדולות מאוד של אנרגיה, מה שאומר פעילות מטבולית גבוה במיוחד. הרבה מאוד הפקת אנרגיה, מה שגורר באופן טבעי הרבה מאוד פסולת, שדורשת פינוי יעיל במיוחד כדי לא להצטבר ולפגוע בפעילות התאים.
אבל יש בעיה טכנית קשה: מפאת היותו איבר כה מעודן, המוח תחום להגנתו על ידי מחסום ייחודי בשם Blood brain barrier-BBB, שהוא למעשה שכבה שעוטפת את כלי הדם שעוברים בתוך המוח ויוצרת מחסום מאוד סלקטיבי, כך שרק חומרים מאוד מסויימים יכולים להיכנס מזרם הדם אל המוח.
והבעיה: איך מפנים את כל הפסולת המטבולית הזאת במהירות, דרך מחסום כל כך סלקטיבי ???
הפתרון הוא מערכת ״תעלות סודיות״, שנקראת המערכת הגלימפטית, שמזרימה נוזל תוך מוחי בשם CSF במרווח שבין כלי הדם במוח לבין שכבת המחסום של ה BBB.
כפי שניתן להבין (והנה המחשה גרפית של העניין), מדובר על נתיבים דקיקים ומעודנים במיוחד, אבל בעלי תפקיד נקיון קריטי לחלוטין לתפקוד התקין של המוח.
בשנים האחרונות מסתבר שפעילות נוירונלית היא מרכיב חשוב בשליטה על הזרימה הזאת, ולא סתם, אלא גלי מוח חזקים, איטיים ומסונכרנים שמתרחשים בשינה עמוקה.
מה שמאיר עוד היבט בחשיבותה האינסופית של השינה: לא רק סדר ונקיון במחשבות והרגשות שלנו, אלא ממש נקיון פיזי. פינוי של פסולת מהמוח.
אלצהיימר היא דוגמה מובהקת למחלת מוח עם מרכיב ידוע של הצטברות חומרי פסולת במוח, ופעילות לא מספקת של המערכת הגלימפטית.
ברור לנו היום שפגיעה בכמות השינה העמוקה היא גורם סיכון ברור לדמנציה. הנה מחקר אחד, שמראה את זה באופן מובהק.
מכיוון שהחורף מתקרב, הנה המלצה אחת שאני אוהב במיוחד לשיפור השינה:
סאונה בערב !
מעבר לכל התועלות הבריאותיות המדהימות של שימוש בסאונה, והנה פוסט מפורט שכתבתי בנושא, אחרי שאתם יוצאים מהסאונה, הגוף שלכם מתקרר, והקירור הזה הוא סיגנל שינה ברור לגוף שלנו, ואני יכול להגיד מנסיון אישי שאני אכן ישן יותר עמוק ויותר מתוק לאחר סאונה.
אז אם יש לכם בקאנטרי או בחדר כושר, לכו על זה לגמרי בערב. מי שרוצה לפנק את חייו במתנה גדולה, שיבנה סאונה בבית. זה מה שאני עשיתי ואני מברך על זה בכל פעם שאני נכנס. אם אתם רוצים קצת הכוונה לגבי בוני סאונות בארץ, מוזמנים לפנות אלי דרך הצור קשר באתר.
מי שפחות זמינה לו הסאונה, גם אמבטיה חמה וארוכה יכולה להועיל.
קישורים:
הקורס ״איך להאט את ההזדקנות״ : מוקדש כולו להרגלי חיים יומיומיים שפונים לתהליכים המולקולריים העמוקים ביותר שקובעים את קצב ההזדקנות שלנו, והפוטנציאל שלנו להימנע ממחלות כרוניות.
הקורס החדש שלי ״מהפכת חיידקי המעיים״ שמוסיף היבט חשוב להבנת התזונה וההשפעה שלנו על המוח והחיים.