שיעור האוטיזם קפץ פי יותר מארבע משנת 2000.
מכיוון שהגנטיקה שלנו לא השתנתה הרבה בשנים האחרונות, המסקנה היא ברורה ביותר: דברים שאנחנו עושים, הקפיצו את האוטיזם בעולם.
היום אני רוצה לדבר על ההשפעה של חיידקי המעי שלנו, והתזונה שלנו, שמשנה מאוד את קהילת חיידקי המעיים, על אוטיזם.
אין צורך להסביר שוב את החיבור העמוק והענף של המיקרוביום שלנו לפעילות המוח. התחום הזה, שנקרא Gut-brain connection, הוא תחום חם מאוד, שכל העולם חוקר אותו ומדבר עליו, וגם אני דיברתי וכתבתי עליו רבות, אז ללא הקדמות מיותרות:
בשנת 2019 התפרסם בכתב העת החשוב ביותר Cell, מחקר מדהים בו העבירו החוקרים חיידקי מעיים מילדים על הספקטרום לעכברי מעבדה, וגילו שהשתלת הצואה הזאת הספיקה על מנת להשרות התנהגויות ספקטרום מובהקות בעכברים. אותן ההתנהגויות בדיוק, שאופיניות באדם, כגון פחות תקשורת מילולית (ציוצים, במקרה של עכברים), פחות קשר עין, ותנועות חזרתיות.
השלב הבא, והמתבקש, היה מחקר שעשה השתלת צואה שכזאת מילדים בעלי התפתחות נורמלית, לילדים על הספקטרום, והראה שיפור גם בתסמיני מערכת העיכול, שנפוצים באוטיזם, ולא זו בלבד, אלא גם שיפור בתסמינים האוטיסטיים עצמם. לאחר השתלת חיידקי מעיים !
הנה עוד מחקר שהראה שיפור גם בתסמיני המעיים, וגם בתסמינים האוטיסטיים, בעקבות השתלת צואה
ממש לאחרונה פורסם מחקר חשוב שמצא מאפיינים ברורים להרכב חיידקי המעיים של אנשים על הספקטרום, כלומר, יש שינויים בחיידקי המעיים שממש מאפיינים ספקטרום !
החוקרים במחקר מסיימים בהצהרה החשובה שאל לנו להתעלם מהקשר המובהק בין חיידקי המעיים לתופעות הספקטרום, וכאן אני אוסיף: מכיוון שכולנו יודעים שאת המיקרוביום שלנו ניתן לשנות עמוקות על ידי תזונה, אז כמובן שאל לנו להתעלם גם מהפוטנציאל הגדול הזה.
אז מה אנחנו יודעים על אוטיזם ותזונה ?
קודם כל, תופעת ספקטרום נפוצה מאוד היא העדפות מזון מאוד ספציפיות, שמגבילות מאוד את מגוון המזונות הנצרך. התזונה שלנו, ומגוון המזונות הם גורמים מכריעים בעיצוב המיקרוביום שלנו, ולחוק הזה מצייטים כולם, ספקטרום או לא ספקטרום. הנה עוד מחקר חשוב מ Cell, שמראה שהתזונה של ילדים על הספקטרום, אכן משנה עמוקות את הרכב המיקרוביום שלהם.
אגב, הקשר תזונה-מטבוליזם-פעילות מוחית מתחיל, כנראה, עוד אצל ההורים. מחקר חדש מאוניברסיטת דרום אוסטרליה מראה שיעור אוטיזם יותר מכפול אצל אימהות שהיו בהשמנת יתר עוד לפני ההריון. גם שיעור ה ADHD עלה משמעותית, אבל זה לפוסט אחר.
אותו סיפור גם עם סכרת: יותר סכרת אצל אמא…יותר אוטיזם.
כמובן שאין צורך לספר שיש קשר הדוק בין סכרת, השמנת יתר, ושינויים בחיידקי המעיים.
אנחנו יודעים כבר מזמן שניתן להשרות השמנת יתר על עכבר למשל, על ידי העברת חיידקי מעיים מאדם שמן, ושניתן לשפר מבחר מדדים מטבוליים כמו השמנת יתר, לחץ דם, סוכר בדם וכו׳, בבני אדם, על ידי השתלת צואה מאנשים בעלי מטבוליזם תקין.
אם כן, ברור לנו שיש קשר הדוק בין חיידקי המעיים, ולכן התזונה שלנו, למצב המטבולי שלנו, ופעילות המוח, שהוא האיבר הדורשני ביותר מבחינה אנרגטית, ולכן הרגיש ביותר לסוג האנרגיה שאנחנו מכניסים לגופינו.
אז מה אנחנו יודעים על הקשר בין תזונה לספקטרום ?
בואו נלך לשורה התחתונה: מחקר מ 2022 שמראה ללא בושה שתזונה לא איכותית אצל ילדים אוטיסטיים בגיל בית ספר מקושרת לזיכרון פחות טוב, וירידה בסט של יכולות קוגניטיביות חשובות שנקראות Executive functions, שקשורות ליכולת שלנו לארגן את המחשבות וההתנהגות שלנו.
על הצד החיובי: שיפור התזונה יכול לשפר יכולות קוגניטיביות והתנהגות.
אז מה זה תזונה לא איכותית ?
אחד המאפיינים הגדולים שלה, שידוע היטב שפוגע במיקרוביום שלנו, במטבוליזם, במוח ותכלס, בכל חלקה טובה בגופינו ונפשינו, זה עודף פחמימות פשוטות בדיאטה: סוכר וקמח לבן, אם לקרוא לילד בשמו.
הנה מחקר מ 2024 שמראה שאצל ילדים על הספקטרום בגילאים 2-5, ככל שהם צורכים יותר סוכר, קמח לבן, עוגיות וכו׳, כך נפגעת ההבנה המילולית שלהם, וככל שהם אוכלים יותר בשר, ביצים וירקות, קורה הפוך: המצב משתפר.
באופן כללי, אני חושב שלגמרי אפשר להגיד שמוח הוא מוח, ועל אף ההבדלים המסויימים שנמצאים אצל אנשים על הספקטרום, המוח שלהם עדיין מציית לגמרי לחוקים הרגילים שעליהם פועלים מוחות, ואחד החוקים, שנהיו מאוד מדוברים בשנים האחרונות זה שהפעלת יתר כרונית של מערכת החיסון במוח, מה שנקרא דלקתיות במוח, היא אחד האוייבים הגדולים ביותר של תפקוד המוח ובריאותו בכל רובד.
ואנחנו יודעים היטב שצריכת מזון מעובד, גורמת לדלקתיות בכל הגוף, אז כמה שפחות מזון מעובד, וכמה שיותר מזון בייתי רגיל של פעם, יותר טוב, בפרט שגילינו לאחרונה, באופן לא מפתיע בכלל, דלקתיות יתר מוחית אצל אנשים על הספקטרום.
עוד גישה תזונתית נחקרת מאוד באופן כללי, ובהקשר למבחר מצבים מוחיים, ובכללם לאוטיזם, זה דיאטה קטוגנית, שהיא דיאטה עם כמות פחמימות נמוכה מאוד, וכמות שומן גבוהה. לא מעט מחקרים מהשנים האחרונות מראים תועלות קוגניטיביות מהדיאטה הזאת באוטיזם, ונראה שהסיבות הן בין השאר, שינוי המטבוליזם המוח, שינוי המיקרוביום, הורדת העקה החימצונית במוח (שאחד המניעים החזקים לה זה עודף סוכר ופחמימות פשוטות), והורדת הדלקתיות הכללית והמוחית…שאחד המניעים החזקים לה זה עודף סוכר ופחמימות פשוטות…
הנה מחקר אחד שהראה שיפור בהתנהגות חברתית ותקשורת אצל ילדים אוטיסטים אחרי 3 חודשים של דיאטה קטוגנית.
והנה מאמר סקירה על דיאטה קטוגנית לאוטיזם, שמראה מבחר של תועלות ממחקרים שונים, כולל שיפור תסמיני ADHD, שיפור שינה, יכולות קוגניטיביות וחברתיות, הפסקת התקפים אפילפטיים
אני רוצה להזכיר פה גם מוסד בשם המרכז לחקר תזונה באוטיזם, והחוקר הראשי שלו
ד״ר ג'יימס אדמס, שחוקר כבר למעלה מעשרים שנה תזונה באוטיזם, ובין השאר, פיתחו תוסף ויטמינים ומינרלים בשם ANRC, שמראה תועלות מרשימות אצל לא מעט ילדים.
לסיכום:
קודם כל, שאף אחד לא יחשוב שנראה לי שלעשות שינוי תזונתי לילדים, ובפרט לא לילדים על הספקטרום, ובפרט בפרט לא אם יש להם אחים ואחיות…זה דבר פשוט. ברור לי שזה רחוק מלהיות פשוט, אבל אני חייב להגיש לכם את המידע הזה בכל זאת, כי הוא נראה לי חשוב מאין כמותו, וכל אחד יעשה עם זה מה שמתאפשר. כמובן שאם הולכים על גישה חזקה כמו דיאטה קטוגנית, ממש מומלץ ייעוץ מקצועי, אבל לדברים היותר ״פשוטים״, שהם למעשה העיקר: הורדת ג׳אנק תעשייתי מעובד ועודף קמחים וסוכרים, את זה אפשר לנסות בבית, וסביר מאוד שיהיה שיפור לא רק לילדים על הספקטרום, אלא גם לאחים והאחיות שלהם, וגם להורים שלהם…
אגב, אם ניסיתם את זה, אשמח מאוד מאוד אם תכתבו לי אם זה עזר ואיך, דרך ה״צור קשר״ באתר שלי.
קישורים:
הקורס שלי ״מהפכת חיידקי המעיים״ שמוסיף היבט חשוב להבנת התזונה וההשפעה שלנו על המוח והחיים.
הקורס ״איך להאט את ההזדקנות״ : מוקדש כולו להרגלי חיים יומיומיים שפונים לתהליכים המולקולריים העמוקים ביותר שקובעים את קצב ההזדקנות שלנו, והפוטנציאל שלנו להימנע ממחלות כרוניות.
הקורס ״מה לאכול לכל ארוחות״ שמסביר תכלס איזו תזונה הוכחה מחקרית כמועילה לגוף, לנפש ולאריכות ימים יפה
קפיצה מטורפת בשיעור האוטיזם בשנים האחרונות
חיידקים מאנשים על הספקטרום משרים התנהגויות ספקטרום בעכברים !
שיפור תסמינים אוטיסטיים לאחר השתלת צואה
עוד שיפור אחרי השתלת צואה
תזונה משנה את הרכב החיידקים בספקטרום
השריית השמנה בעכבר על ידי השתלת צואה מאדם שמן, 2003
רמת היסטמין גבוהה: רמז לדלקתיות גבוהה אצל ילדים על הספקטרום
תזונה, זיכרון ו executive functions
סוכר והבנה מילולית אצל ילדים אוטיסטיים
שצריכת מזון מעובד, גורמת לדלקתיות בכל הגוף
דלקתיות יתר מוחית אצל אנשים על הספקטרום.
קטוגני, מיקרוביום ודלקתיות באוטיזם
מאמר סקירה על דיאטה קטוגנית לאוטיזם
אומגה 3 ואוטיזם
המרכז לחקר תזונה באוטיזם
ANRC, תוסף תזונה שמראה תועלות מרשימות אצל לא מעט ילדים.