אם יש במשפחה שלכם נטיות גנטיות ״בעיתיות״ (נגיד, כמה מהדודים מצד אבא נפטרו ממחלות לב, סרטן וכו׳), דעו לכם שיש בידכם כוח משמעותי ביותר לשנות את הסיכוי שלכם להיפגע מזה.
ולמרבה הפלא, מסתבר שהכוח הזה טמון בהרגלי חיים פשוטים ועתיקים, שלמעשה שולטים ביד רמה בגנטיקה שלנו !
אז קודם כל מה זה גנטיקה: גנטיקה זה התחום שמתעסק עם הקוד הגנטי עצמו, וההשפעות שלו על תפקודי החיים. העניין הוא, שלמעט שינויים מינוריים, הקוד הגנטי שלנו, אותו קיבלנו מההורים, נשאר מאוד קבוע לאורך החיים שלנו, ועדיין אין לנו כלים משמעותיים ויישימים לשנות את הקוד הגנטי של בנאדם חי (במעבדה, אנחנו יודעים טוב מאוד איך לעשות את זה, אבל הדרך לבני אדם רצופה במכשולים טכניים, בטיחותיים ושאלות מוסריות גדולות…).
ועכשיו בואו נכיר כוח גדול ששולט בגנטיקה שלנו. נתחיל עם סיפור:
זחל נכנס לגולם, ויצא משם פרפר. אני מסתכל בזחל והפרפר ורואה שני יצורים שונים ביותר, אבל איך זה קרה, הלא מדובר באותה הגנטיקה בדיוק !
זה אותו הזחל, עם אותם הגנים שקיבל מאבא ואמא, כלומר אותה הגנטיקה בדיוק יצרה שני יצורים השונים זה מזה כמו יום ולילה.
אותנו לימדו שהגנים קובעים את התכונות, לא ?!
חלק עיקרי בפתרון של ה״פרדוקס״ הזה נעוץ בתחום מרתק במיוחד, ורלונטי במיוחד לחיי היומיום שלנו: האפיגנטיקה.
העניין הוא שמולקולות הענק שמכילות את הרצף הגנטי שלנו, לא צפות להן כך סתם בגרעין התא שלנו, אלא הן ארוזות במבנים תלת מימדיים מדוייקים ביותר, ששולטים בפעילות הגנים.
וזה העיקרון: אם אזור המכיל גן מסויים ארוז בצורה צפופה ודחוסה, האזור הזה נהייה לא נגיש למנגנונים שיודעים לקרוא את הגן ולבצע את ההוראות הכתובות בו, ולכן הגן הזה ״כבוי״, ולהיפך, אם האזור ארוז באופן רפוי, הוא נקרא ״פתוח״, וההוראות בו נקראות ומבוצעות.
זאת סיבה עיקרית לכך שאותה גנטיקה יכולה לייצר שתי תופעות כל כך שונות: כל תא אמנם מכיל את אותה גנטיקה, כלומר אותו אוסף גנים, אבל בכל תא יש חלק מסויים מהגנים שפעיל, וחלק לא.
לכן גם תא העין שלנו נראה כל כך שונה מתא שריר, או שומן. בשניהם יש אותה גנטיקה בדיוק, אבל בתא העין פתוחים כל הגנים שיוצרים תפקוד של עין, ואילו הגנים הספציפיים לתא שריר, כבויים ולא פעילים.
ככה מייצרים פרפר או זחל, מאותה הגנטיקה בדיוק.
ועכשיו בואו נבין למה מדובר על בשורה אינסופית בחשיבותה, לחיים שלנו:
למה בעצם אנשים מודאגים מנטיות גנטיות בעיתיות במשפחה ?
כי הם קיבלו גנים מסויימים שמעלים את הסיכוי שלהם לחטוף את הבעיות האלה בעצמם.
אבל עכשיו, שאנחנו מבינים שיש את המימד האפיגנטי, המבנה המרחבי של
ה DNA שלנו, ששולט בביטוי הגנים האלה, נפתחות בפנינו אפשרויות אדירות להגן על עצמינו מהגנים האלה. יש ראשות ששולטת בהם, ולא זו בלבד אלא שמסתבר שאנחנו יכולים להשפיע עמוקות על המבנה האפיגנטי שלנו על ידי הרגלי חיים פשוטים כמו למשל דיאטה, ספורט ושינה.
תיאוריה חדשה ומעניינת במיוחד טוענת שכוח מניע מרכזי בהזדקנות הוא התרופפות של המבנה האפיגנטי. התוצאה היא שתאים מאבדים את היכולות המיוחדות שלהם, בגלל שפתאום הם מתחילים לבטא גנים שהיו אמורים להיות כבויים, ולהיפך. נגיד, נוירון מהמוח מפסיק לבטא גנים מסויימים שחשובים לנוירונים, ומתחיל לבטא גנים של תא עור…ברור שתפקודי הנוירון יפגעו, והדבר בקלות יכול להוביל לדמנציה ושאר בעיות נוירולוגיות של הזקנה.
בשנת 2012 זכה חוקר יפני בשם ימנקה בפרס נובל מרתק במיוחד על הגילוי של ארבעה חלבונים, שזכו בשם ״פקטורי ימנקה״, שאם אתה מכניס אותם לתא בוגר, הם משנים לו את המבנה האפיגנטי באופן שגורם לא ללכת ״אחורה״ על ציר הגיל הביולוגי, ולחזור למצב צעיר שנקרא תא גזע.
זאת תגלית עצומה מכיוון שהיא פותחת פתח לייצור תאי גזע מאדם בוגר, ואז ניתן יהיה, למשל, לייצר לו איבר מסויים עם הגנטיקה שלו.
לא מזמן התפרסם מחקר שמראה את הניצנים הראשונים של הפוטנציאל עליו התחום הזה מדבר: חתכו לעכבר את עצב הראייה. חיתוך, כלומר כמו קטיעה של חוט השדרה בתאונת דרכים. עד עכשיו, לא הייתה מזה דרך חזרה. ואז הכניסו לאזור החתך את פקטורי ימנקה, שהחזירו נוירונים פגועים במקום ״אחורה בזמן״, למצב תאי גזע, שגדלו וייצרו נוירונים בריאים מחדש.
העכבר חזר לראות !
קולטים מה המשמעות של זה לאנשים בכיסא גלגלים בגלל פגיעת גב למשל ??!
אבל הבשורה הגדולה באמת, מבחינתי, היא שלא צריך מעבדה בשביל להפעיל שינויים אפיגנטיים שמגינים באופן עוצמתי על החיים שלנו.
מסתבר שהרגלי חיים בסיסיים ביותר משפיעים עמוקות על ה״טריות״ של המבנה הזה, המכונה גם ״אפיגנום״.
בואו ניקח לדוגמה את מקרה ה״הרבה קרובים שלי נפטרו מסרטן״: אנחנו יודעים שחומרי טבעיים שונים משפיעים על האפיגנום באופן שמקטין ביטוי של גנים סרטניים, ומעלה ביטוי של גנים המגנים מסרטן. הנה מחקר שמראה תועלת ספציפית של הדיאטה הים תיכונית בהגנה מסרטן המעי, דרך שינויים שכאלה.
דיאטה ים תיכונית !
לא מעבדה ולא בטיח, ואתם משנים לטובה את ביטוי הגנים שלכם.
אגב, הדיאטה הים תיכונית היא אחת הדיאטות הנחקרות והמוכחות ביותר במניעת מחלות כרוניות שונות, ושחקן מרכזי ביותר בסצנה הוא שמן הזית, בדגש על שמן זית איכותי בכבישה קרה.
שמן הזית, כפרה עליו, מפעיל באופן ישיר חלבון בשם SIRT1, חבר במשפחה יוקרתית בשם סירטואינים. מדובר על משפחת חלבונים עתיקים ושמורים ביותר בטבע (מה שמצביע על תפקיד חשוב במיוחד), בעלי תפקיד מפתח באורך ואיכות החיים, בגלל מעורבות בתהליכי מפתח כגון מטבוליזם, בקרת אינסולין, שינוע שומנים ותגובה לסטרסים שונים.
ואת כל זה עושים הסירטואינים דרך שמירה על האפיגנום.
שוב אני מדגיש, שמירה על המבנה האפיגנטי, לא על הקוד הגנטי.
ועכשיו קבלו את זה: אימהות עשו זומבה, ושיני בנים תעלוזנה.
אנחנו יודעים היטב שפעילות גופנית, ואפילו לא חייבים הרבה, היא ממגיני החיים הגדולים ביותר, ללא קשר האם במקרה קיבלת ״גנים דפוקים״. פעילות גופנית עוזרת לכל איבר וכל תא… ומאריכה חיים ובריאות באופן גורף.
זה כמובן לא מפתיע אף אחד, אנחנו היינו פעילים גופנית משחר ההיסטוריה. היינו צדים ממותות….וסוחבים אותן הבייתה…
ועכשיו מסתבר שמעבר לכך שפעילות גופנית שומרת גם על אפיגנטיקה בריאה, התועלת הזאת גם עוברת בירושה לצאצאים !!!
קראתם נכון: שההורים פעילים גופנית, השינויים האפיגנטיים המועילים מתבטאים בתאי המין ומפנקים את הדור הבא ! (אני די בטוח שגם ההיפך הוא נכון….).
ולסיכום, למה אני קורא לתקופה בה אנחנו חיים ״ניצחון ההיפים״:
אחת הדרכים בהם התא שולט באפיגנום הוא הדבקה של מולקולה קטנה בשם מתיל על
ה DNA, מה שנקרא ״מתילציה״.
מסתבר שמעבר לשליטה על המבנה, המתילים האלה מצטברים על ה DNA, ככל שאנחנו מזדקנים, מעין חלודה גנטית.
ואז בא חוקר בשם Steve Horvath, והצליח לחשב את קצב המתילציה, באזורים ספציפיים בגנום, ולהשוות אותו לגיל של בני אדם באופן כל כך מדוייק, שהוא טוען שהוא יכול לקחת לכם דגימת דם, ולהגיד לכם מתי תמותו, בדיוק לא רע…
זה נקרא שעון הורוות׳.
מאמר פורץ דרך שהתפרסם לא מזמן הראה שאם אתה לוקח קבוצת אנשים ונותן להם במשך שמונה שבועות בלבד (!) לאכול תזונה טובה עם הרבה ירקות וסיבים מהצומח, פרוביוטיקה מועילה, שינה טובה, ספורט ותרגילי הרגעה – מה שההיפים והאלטרנטיבים השונים דיברו עליו מזמן, אתה מזיז להם את השעון האפיגנטי אחורה ביותר משלוש שנים !!!
וזה היה ניסוי של 8 שבועות בלבד. תחשבו יקרה אם נחיה ככה כמה שנים…
למעשה הוכח, שההיפים צדקו כל הדרך, ושהרגלי חיים בסיסיים מועילים כנראה יכולים להאריך חיים.
ומה המשמעות העמוקה של הארכת חיים ?
דחייה גורפת של כל הסיבות למות מהן !
ללא כימיקלים וללא מעבדה.
עם הרגלי חיים פשוטים וחינמיים ששומרים לנו על המבנה המרחבי של הגנום.
לסיכום, יש לנו, באורח החיים שלנו כלים משמעותיים ביותר להשפיע על ההתנהגות של הגנים שלנו, וגם אם קיבלנו ״גנים דפוקים״, זה ממש לא גזר דין.
ניתן להפוך את הקערה על פיה !
קישורים:
הקורס החדש שלי ״איך להאט את ההזדקנות״ : מוקדש כולו להרגלי חיים יומיומיים שפונים לתהליכים המולקולריים העמוקים ביותר שקובעים את קצב ההזדקנות
שלנו, והפוטנציאל שלנו להימנע ממחלות כרוניות
שינויים אפיגנטיים והגנה מסרטן המעי, בעקבות דיאטה ים תיכונית
מאמר סקירה על חומרים מהצומח, שינויים אפיגנטיים ומניעת סרטן
שמן זית, כוכב המזרח התיכון, מפעיל את SIRT1
הורים עשו ספורט ושיני ילדים תיפרחנה- שיפורים אפיגנטיים עוברים לילדים !
הרגלי חיים ״מקלפים״ 3 שנים מהגיל האפיגנטי
איבוד מידע אפיגנטי ככוח מניע של ההזדקנות