שאלתם את עצמכם פעם למה הבשר של העוף מגיע בשני צבעים, הלבן והאדום ?
ואיזה שיעור חשוב על החיים שלנו בהווה ובעתיד אנחנו לומדים מזה ?
יש את הלבן, של השניצלים
ויש את האדום, של הפולקע
למעשה מדובר על שני סוגים של סיבי שריר: הסיבים ה״איטיים״ (type 1) הם האדומים, והסיבים ה״מהירים״ (type 2) הם הלבנים.
הסיבים האיטיים אחראים על תנועות כמו הליכה, למשל, שלא דורשות כוח מתפרץ וחזק, אבל צריך להחזיק איתן מעמד לאורך זמן רב.
הסיבים המהירים אחראים על תנועות שדורשות כוח מתפרץ וחזק, אבל מתעייפים הרבה יותר מהר, כמו למשל שרירי החזה בעוף, שאחראים על הפעלת הכנפיים – תעופה היא פעילות שדורשת כוח מתפרץ אימתני.
הסיבה להבדל בצבע היא פשוט שתי צורות שונות של הפקת אנרגיה, שמתאימות למצבים האלה:
הסיבים האיטיים, האדומים, מפיקים את רוב האנרגיה במיטוכונדריות, בתהליך שנקרא :
Oxidative phosphorylation, זאת צורת הפקת אנרגיה מאוד יעילה, מבחינת ניצולת הדלקים שלה, אבל מורכבת ולוקחת יותר זמן. למעשה הצבע האדום נוצר משפע מיטוכונדריות בתאים האלה !
הסיבים המהירים, הלבנים, מפיקים את האנרגיה מחוץ למיטוכונדריות (בתהליך שנקרא גליקוליזה), שהוא הרבה פחות יעיל מבחינת ניצולת דלק, אבל הרבה יותר מהיר, ולכן מתאים להפקת כוח מתפרץ – תנועות חזקות מאוד, שמתעייפים מהם מהר.
אז מה פה השיעור לחיים שלנו ?
גם אצלנו בשרירים מתקיימים שני סוגי סיבי השריר האלה, ומסתבר שכאשר אנחנו מזדקנים, סוג הסיב שמדלדל מהר יותר הם הסיבים המהירים, אלה שנותנים לנו כוח, ולכן אנחנו נחלשים.
ככל שאנחנו נחלשים יותר, אנחנו נהיים פחות פעילים, כי קשה לנו לזוז, וחוסר התנועה גורם לנו להיחלש עוד יותר. זה כדור שלג, שהוא בעצמו מפתח רציני להרבה תחלואה, פציעות וצער. נפילות של זקנים, ושבירת עצם הירך והאגן, הן מהתוצאות הישירות של ירידה בכוח השרירים.
אבל לא הייתי מביא לכם את הסיפור הזה רק בשביל להגיד לכם Life's a bitch….
החלק האופטימי פה, הוא שיש לנו דבר פשוט ויעיל במיוחד לעשות, כאשר אנחנו מבינים את זה, והוא להוסיף לחיינו מעט תרגילי כוח, כדי לאמן ולשמר את ״סיבי הכוח״.
זה יכול להיות בחדר כושר, בתרגילים כמו שכיבות שמיכה, מדרגה, משקולות….
אחד הדברים שהכנסתי לחיי לאחרונה הוא להוסיף קצת משקל להליכת הבוקר שלי, למשל משקולות (לא גדולות מדי, של 2 קילו, בידיים, ו/או משקל על הגב).
יש היום טרנד של הליכה עם משקל על הגב, זה נקרא Rucking, ויש אפילו חברות, כמו זאת למשל, שמתמחות בייצור תיקים יעודיים למטרה.
אני בינתיים עוד לא התפנקתי על תיק כזה, למרות שלגמרי נראה לי שאעשה את זה בקרוב, אבל בינתיים אני עם תיק קטן עם שקית חול של בערך 6 קילו בתוכו, ושתי המשקולות שני קילו בידיים, כלומר סה״כ בערך 10 קילו, בחלוקה נוחה מאוד על הגוף.
חייב להגיד לכם שזה גורם להליכת הבוקר שלי, שנעה בין 20 דקות לשעה (תלוי בלו״ז), להרגיש הרבה יותר משמעותית !!
מכיוון שאני גר בהררית, מצפה על ראש הר בגליל, והכל פה ירידות ועליות, אני מקבל מזה תועלת מוגדלת במיוחד, אבל גם במישורים זה יעשה עבודה חשובה ביותר.
כמה חשובה ?
חיזוק השרירים ישמור על חייכם ויגרום לכם להזדקן לאט יותר – לא פחות !
המאמר החשוב הזה מצא מתאם מדהים בין כוח האחיזה בכף היד לבין הסיכוי למות ממחלות לב או מכל סיבה שהיא – ככל שכוח האחיזה גבוה יותר, כך קטן הסיכוי למות בכל רגע נתון, ומכל סיבה !
למה ?
לא בגלל שכוח האחיזה בכף היד הוא עצמו כל כך חשוב, אלא מכיוון שהוא מדד כללי שמצביע על כוח פיזי בשאר הגוף.
מאמר חדש מקשר את כוח האחיזה בכף היד עם הגיל הביולוגי שלנו, המשתקף בקצב הזדקנות הגנום שלנו : פחות כוח=הזדקנות מהירה יותר !
בקיצור, להכניס מעט אימוני כוח לחיים זה טיפ קטן ועצום לחיים בריאים בהווה ובעתיד.
קישורים: