זקנה אחת אומרת לבעלה : ״אתה לא מאמין, הייתי היום בשוק ופגשתי מכשף שנתן לי כדור שאם אתה בולע אותו, אתה חוזר אחורה בגיל, עשרים שנה !״
הבעל עונה : ״יופי, אז קחי חמש ותחזרי לחור שממנו באת !״
אז בזמן האחרון מתחיל להסתבר שאולי מה שפעם היה בדיחה, בקרוב יהיה מציאות…
העניין הוא בתחום חם מאוד היום שנקרא ״אפיגנטיקה״.
תחשבו על זחל שנכנס לגולם, ויוצא פרפר.
אתם מסתכלים על שתי החיות האלה, הזחל והפרפר…הן שונות לחלוטין. הכי שונות שיכולות להיות למעשה: אחת זוחלת באיטיות ואחת עפה באוויר באלגנטיות אינסופית !
אבל הגנטיקה שלהן זהה לחלוטין !
זאת אותה הגנטיקה בדיוק, מאותם ההורים בדיוק שנכנסה לגולם כזחל, ויצאה כפרפר.
ואותנו לימדו שהגנטיקה קובעת את צורת החיה, לא ??!
אז העניין הוא, שהקוד עצמו (או במילים אחרות, הגנטיקה) זה לא סוף הסיפור.
גם אצלנו בגוף, כל התאים מכילים את אותה הגנטיקה בדיוק, אבל התאים השונים נראים ומתפקדים באופן שונה לחלוטין. תחשבו על תא עצב מהמוח, לעומת תא מהעין, למשל.
הסיבה העיקרית לאפשרות הזאת נעוצה בסידור המרחבי, התלת-מימדי של מולקולות
ה DNA. המולקולות האלה לא צפות להן באופן רנדומלי בגרעין התא. הן מלופפות סביב חלבונים, במבנה מרחבי בעל חשיבות עצומה. המבנה הזה נקרא האפי-גנום, ומכאן השם של התחום העוסק בו, אפיגנטיקה:
העיקרון הוא שאם גן מסויים ארוז באופן ״רופף״ אז המנגנונים שיודעים ״לקרוא״ גנים (ולבצע את הרשום בהם) יכולים להיכנס ולקרוא אותו, ואם הגן ארוז באופן ״דחוס״, המשמעות היא, שאין אליו גישה. הוא חסום לשימוש, ולמעשה, סוג של לא פעיל.
אם כן, בתא עין יש סט מסויים של גנים, גנים של עין, שפתוחים לשימוש, ושאר הגנים, נגיד הגנים הספציפיים לנוירון מהמוח, דחוסים וסגורים.
כלומר, למבנה האפיגנטי יש חשיבות עליונה בתפקוד התאי, ולכן גם בבריאות שלנו !
אחת התיאוריות החדשניות והמעניינות שעולות בשנים האחרונות היא שכוח מניע מרכזי להזדקנות עצמה, ולתחלואה כרונית הוא ״התרופפות״ של המבנה האפיגנטי, מה שמוביל לכך שגנים שאמורים להיות פעילים בתאים מסויימים יהיו פחות פעילים ולהיפך.
המשמעות היא שהתפקוד של התא נפגע. תא מוח, מתחיל ״לשכוח״ תפקודים מוחיים, ולייצר חלבונים שאמורים להתבטא רק בשריר, למשל.
כלומר יש היום עניין רב בשמירה על הטריות, או ה״צעירות״ של המבנה האפיגנטי.
פה נכנס הסיפור המרתק של חוקר יפני בשם ימנקה:
בשנת 2012 הוא זכה בפרס נובל על גילוי של 4 גנים, שזכו בכינוי ״פקטורי ימנקה״, שאם אתה מכניס אותם בריכוז גבוה לתאים, הם משנים את המבנה האפיגנטי למצב צעיר יותר, עד כדי כך שתאים חוזרים אחורה במהלך ההתמיינות שלהם, והופכים לתאי גזע !!!
זאת תגלית מחשמלת במיוחד כי היא פתחה את האופציה לקחת תאים מאדם מבוגר, להחזיר אותם למצב תאי גזע, ואז לפתח אותם לרקמות חדשות ואיברים חדשים, אם הגנטיקה של אותו האדם, מה שיתכן שיאפשר בעתיד, לייצר לו כבד להשתלה (למשל), ללא צורך במציאת תורם מתאים.
כבר ב 2020 הצליחו חוקרים לשקם עצב ראיה חתוך בעכבר על ידי הכנסה של פקטורי ימנקה לאזור החתך, ולשקם את הראיה שנאבדה !
שיקום עצב חתוך !!! תחשבו על הפוטנציאל לנכים שנחתך להם חוט השדרה בתאונת דרכים למשל…
בקיצור פוטנציאל אדיר
וממש לפני מספר ימים התפרסם מחקר שייתכן שהוא אבן דרך גדולה נוספת בתחום: חוקרים שלושה פקטורי ימנקה לעכברים, והאריכו להם את אורך החיים ב 9%.
הדבר מקביל לשמונה שנים בחיי אדם !
אז לאן זה הולך, ומה זה קשור לימי הולדת ?
ייתכן שבעתיד הלא כל כך רחוק, בנאדם יגיע לגיל 60, ילך לרופא, הרופא ייתן לו כדור של פקטורי ימנקה, שיחזירו אותו לגיל 40, מבחינה ביולוגית, ואז הוא יחיה לו באושר עד שיגיע שוב לגיל 60, וחוזר חלילה….
חוקרים רציניים בתחום, כדוגמת David Sinclair, מדברים על האופציה הזאת ברצינות.
וגם אם לא ניקח את זה לגבול המדע הבדיוני הזה, לאפיגנטיקה יש מסר מאוד אופטימי ויומיומי: בניגוד לגנטיקה, הרצף עצמו אותו קיבלנו מהורינו, שנשאר קבוע למדי לאורך חיינו, ושעליו (עדיין) אין לנו שליטה, האפיגנטיקה שלנו מושפעת עמוקות מהרגלי חיים יומיומיים לחלוטין !
המזון שלנו, למשל, מכיל חומרים שמשפיעים ישירות על המבנה האפיגנטי. גם השינה, הספורט, מדיטציה וכו׳ מתורגמים לשינויים ישירים לאפיגנטיקה, או במילים אחרות:
הרגלי חיים איכותיים בסיסיים שולטים בתפקוד הגנים שלנו !!
זאת הסיבה שאני קורא לתקופה הזאת ״נצחון ההיפים״, כי כל מני תובנות שהיו בעבר נחלתם של מי שנחשבו היפים או אלטרנטיבים חסרי תקנה, זוכות היום להוכחות מדעיות באיכות הגבוהה ביותר.
קישורים
סדנת דיאטת סלא״ם בסיני, מרץ 2023 – דרך מעשית ביתית ומוכחת מדעית לשמירה על צעירות גופנית ומנטלית ומניעת מחלות כרוניות
שיקום עצב הראיה לאחר חיתוך, בעזרת פקטורי ימנקה